Kimyasal Adı : Askorbik Asit
Kimyasal Formülü : C6H8O6
Cas Numarası : 50-81-7
Görünümü : Beyaz ya da açık sarı
Ambalaj Şekli : Kraft Çuval, Dökme
İlaç değildir. İlaç olarak satılmaz.

tanımı
Askorbik asit bir monosakkarit türevidir ve diğer altı karbona sahip monosakkaritlere benzer.
Renksiz, beyaz renkli , dikdörtgen şeklindeki kristallerdir.
Çok hafif hoş bir kokusu vardır.
kullanım alanı
Askorbik asit oksijen tutma özelliğine sahip olması nedeniyle antioksidan olarak kullanılır. Yağların ve yağlı besinlerin uzun süre saklanabilmesi, beyaz renkteki sebze ve meyvelerin kararmasının önlenmesi için kullanılır.
Ayrıca çabuk soğutularak dondurulmuş meyveler erime sırasında doğal renk ve kokularını yitirir.
Bunlara dondurmadan önce saf askorbik asit katmakla bu sakıncalar önlenebilmektedir.
Oksijen hoşa gitmeyen değişiklikleri yapmadan önce askorbik asit tarafından tutulur.
Bu şekilde dondurulumuş kayısı, şeftali, elma, üzüm, muz, armut, ananas gibi meyvelerde 25 yıldan beri askorbik asit antioksidan olarak yeğlenerek kullanılır ve yaygın biçimde de gıda sanayiinde kullanılır.
Sadece tek yanlı zincir hidroksil grubunun konfigürasyonunda değişiklik gösteren sentetik izomer eritorbik asid de kuvvetli bir antioksidandır fakat tam tersine pek az vitamin aktivitesi vardır. Yine de doğal olarak oluşur ve belli mantarlarda askorbatın yerini alır.
Bundan başka askorbik asit birçok preparatlarında, besin ve içeceklerin vitamince zenginleştirilmesinde kullanılır.